piątek, 5 grudnia 2014

Łosoś w cieście francuskim



Tradycyjnie w Wigilię na polskich stołach gości karp. Sposobów jego podania jest mnóstwo - w każdym domu przygotowywany jest inaczej: smażony, duszony, pieczony, w galarecie, marynowany, faszerowany, z sosem lub z kapustą. W jeszcze większej ilości postaci podawany jest śledź, nie sposób wymienić wszystkich sposobów. A jakby tak nieco urozmaicić wigilijne menu i tym razem podać łososia? Gwarantuję, że dzięki temu przepisowi zabłyśniecie tak jasno, jak nigdy dotąd. Na pewno zaimponujecie swoim partnerom, mężom/żonom, mamom/tatom, teściowym/teściom i całej reszcie gości. Tego nie da się po prostu zepsuć! Ryba rozpływa się w ustach, przykryta pierzynką z serka i ziół, owinięta w delikatne ciasto francuskie. Do tego dodatek pieczonych ziemniaczków. 
Muuusicie spróbować ;-)


Składniki na około 3 - 4 porcje:
  • 400 - 500 g fileta z łososia bez skóry
  • 1 porcja ciasta francuskiego (gotowego lub domowego)
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g serka puszystego naturalnego typu "Almette"
  • około 5 cm kawałek białej części pora
  • szczypiorek i koperek - po kilka "gałązek"
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 żółtko

Łososia doprawić niewielką ilością soli i pieprzu z obu stron, odłożyć na około 30 minut do lodówki.


Serek Almette wymieszać z mascarpone, doprawić solą i pieprzem. Pora opłukać, przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać, wszystko dodać do serka i dokładnie wymieszać.


Schłodzonego łososia posmarować z jednej strony przygotowanym wcześniej serkiem, położyć na cieście francuskim serkiem do dołu. Ciasto przyciąć na odpowiednia długość tak, aby móc owinąć rybę. Łączenie ciasta powinno znajdować się w tym momencie na górze. Z obu stron ciasto dokładnie złączyć - utworzyć coś na kształt koperty. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę łączeniem ciasta do dołu.


Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć pieprzem cytrynowym.


W razie potrzeby przygotowanego łososia można odstawić w zimne miejsce na kilka godzin i dopiero wówczas go upiec.


Piec w 200 stopniach C przez około 30 minut.



Pieczone ziemniaki:
  • 4 duże ziemniaki
  • sól
  • zioła prowansalskie (lub mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków)
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić wraz ze skórką na około 0,5 cm kawałki. Podgotować w lekko osolonej wodzie, ziemniaki powinny być jeszcze lekko twarde. Odlać wodę, pozostawić do przestygnięcia.

Ostudzone plastry ziemniaków poukładać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, posypać delikatnie solą i przyprawami, polać niewielką ilością oliwy.


Piec w 200 stopniach C około 40 minut - aż ziemniaczki zaczną się brązowić.


Smacznego!




1 komentarz: