czwartek, 27 listopada 2014

Ajerkoniak



Jeśli lubicie tego typu alkohole polecam przygotować domowy ajerkoniak. Będzie Wam dzięki temu smakował dwa razy bardziej. Poza tym sami wiecie co do niego dodajecie, więc nie musicie się bać o "pływającą" w nim chemię. Życzę smacznego!


Składniki:

  • 8 żółtek

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 500 ml śmietanki kremówki

  • 1 szklanka wódki

  • 2 laski wanilii

  • 1 łyżka glukozy w proszku


Żółtka wlać do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała wody. Dodać cukier puder i ubijać na puszystą masę tak długo, aż żółtka zgęstnieją (około 5 - 10 minut, uważając, aby żółtka się nie ścieły). Mniej wiecej w połowie ubijania dodajemy ziarenka wyłuskane z lasek wanilii.


Do masy jajecznej dodajemy partiami kremówkę oraz glukozę (powinna być w temperaturze pokojowej, podobnie jak wódka). Na koniec wlewamy powoli wódkę, cały czas mieszając. Jeśli chcemy mieć mocniejszy lub słabszy alkohol dodajemy więcej wódki lub więcej śmietanki. 

 

Przelewamy do butelki, chłodzimy co najmniej 24 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz