poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babeczki twarogowe z kokosem

Mimo, że w nazwie mają babeczki, są do nich podobne tylko wyglądem. Nie przypominają bowiem tradycyjnych babek, ani uwielbianych w naszych domach muffinek. Są cięższe i ścisłe, bardziej jak sernik niż babka. Mi bardzo smakują, czuć w nich twaróg, kokos, a także delikatną pomarańczową nutkę, są aromatyczne i wilgotne. Można z nimi dowolnie eksperymentować, zamiast wiórków kokosowych można dodać płatki migdałowe lub suszoną żurawinę, a zamiast skórki pomarańczowej - cytrynową. Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole.


Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 60 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremek

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, stale ucierając, a następnie porcjami twaróg. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Gdy masa będzie już w miarę jednolita dodajemy wiórki i skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia.


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą. Foremki smarujemy masłem, ciasto nakładamy do pełnej wysokości (prawie w ogóle nie urosną).


Pieczemy 40 minut w 175 stopniach, bez termoobiegu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz