wtorek, 25 marca 2014

Sernikowy deser w kieliszkach


Sernik to ciasto tradycyjnie pieczone w Polsce na Wielkanoc. Przepisów na niego są setki: na kruchym cieście, na biszkoptach, na pokruszonych maślanych ciasteczkach, z rodzynkami, z owocami, na zimno, z bezą, z rosą itd. A co powiecie na jego inną, dość swobodną interpretację? Okazuje się, że jest ona błyskawiczna do przygotowania, dziecinnie prosta, bajecznie wyglądająca, a do tego niewiarygodnie pyszna!! Więc może skusicie się na tego typu deser na nadchodzące święta? Wasi najbliżsi będą zachwyceni :-)


Składniki na 5 porcji:
  • 140 g ciasteczek maślanych (np. Familijne)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 czubate łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • śmietanka 30%
  • 250 g truskawek (+ kilka do dekoracji)
  • 2 łyżki wody

Ciasteczka maślane pokruszyć na drobne kawałeczki (można użyć blendera, moździerza lub włożyć je do woreczka foliowego i pokruszyć wałkiem). Nie ma to być piasek, ale nie mają też być duże kawałki. Trzeba znaleźć ten złoty środek.


Twaróg włożyć do blendera, dodać serek homogenizowany, połowę soku z cytryny, cukier puder (ja dałam 3 łyżki - trzeba posmakować i dobrać wg własnego gustu). Miksujemy na gładką pastę. Na koniec dodać kilka łyżek śmietanki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 


Przygotowujemy sos truskawkowy. Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy pozostały sok z cytryny, wodę i cukier puder (w zależności od słodkości truskawek).


Na dno kieliszków wsypujemy po trochu ciasteczek, na wierzch układamy masę serową, polewamy sosem truskawkowym. Powtarzamy ułożenie warstw raz jeszcze. Na wierzchu dekorujemy truskawką i ciasteczkami.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz