sobota, 22 lutego 2014

Kokosowe pączki


Pączki trochę inne, niż te, które kojarzą nam się z Tłustym Czwartkiem. Inne niż te, które tradycyjnie robi się w moim domu. A jednak przypadły mi do gustu. Delikatny smak kokosa wyczuwany jest zarówno w samym pączku jak i w nadziewającym go budyniu. Będziecie zdziwieni jak szybko znikną :-)


Składniki na około 20 - 25 małych pączków:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 średnie jajka
  • 40 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 100 ml mleczka kokosowego*
  • 30 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 niepełna łyżka octu
  • olej do smażenia

* dałam tylko tą gęstą część, z samego wierzchu


Mleko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut do spienienia.


Mąkę pszenną przesiać do dużej miski, dodać cukier, jajka, mleczko kokosowe (w temperaturze pokojowej), sól i ocet. Wlać zaczyn drożdżowy, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło.
Ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne. Jeśli mocno się klei można dodać nieco więcej mąki. Uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.


Po tym czasie ciasto wyciągnąć na oprószony mąką blat, rozwałkować i szklanką o średnicy 5 - 6 cm wycinać pączki. Odłożyć i przykryć ściereczką do podwojenia objętości. 


Pączki smażyć w głębokim oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik lub bibułę do odsączenia. 


Tutaj kilka porad jak zrobić najlepsze pączki.



Budyń kokosowy:
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 45 g mąki pszennej
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml mleka
  • łyżka likieru kokosowego - opcjonalnie

Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać mąkę i 50 ml mleczka kokosowego, zmiksować.


Pozostałą część mleczka kokosowego i mleko krowie zagotować. Niewielka ilość gorącego mleka wlać do masy jajecznej, energicznie wymieszać, a następnie całość przelać do rondelka z mlekiem. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.


Ostawić do przestygnięcia.


Jeszcze ciepłe pączki nadziewać budyniem. Można je obtoczyć w cukrze pudrze lub polukrować i obtoczyć we wiórkach kokosowych.


Najlepsze jeszcze ciepłe! :-)






4 komentarze: