sobota, 2 listopada 2013

Dyniowy placek drożdżowy



Dodatek dyniowego puree w tej drożdżówce sprawia, że jest ona niewiarygodnie mięciutka i wilgotna. Do tego skórka pomarańczowa i cynamon, które dodają aromatu, żurawina, która nadaje słodkości i ogromna ilość pomarańczowej, chrupiącej kruszonki, którą wyjadać będziecie do ostatniego okruszka. Z podanych proporcji wychodzi jedna bardzo duża drożdżówka, którą można zamienić na dwie mniejsze drożdżowe babki lub kilkanaście małych drożdżowych bułeczek. Szkoda, że Was tu nie ma, bo pachnie i smakuje anielsko :-) Przepis pochodzi z najnowszego numeru Kuchni (11/2013), lekko zmodyfikowany.

Składniki:
  • 5,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru (można dać nieco więcej)
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży (lub 14 g suchych)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 60 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 100 g suszonej żurawiny

Kruszonka:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego, gorącego masła
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

W głębokim naczyniu mieszamy 3/4 szklanki mleka, puree z dyni i roztopione masło. Pomarańczę myjemy, zaparzamy wrzącą wodą, a następnie ścieramy skórkę na tarce. Dodajemy do mleka.


W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 minut. Używając drożdży suchych pomijamy ten etap, całość mleka wlewamy do puree z dyni, a drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.


Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i cynamon oraz suszoną żurawinę. Przesypujemy do miski z mlekiem i puree dyniowym, dodajemy zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny).


W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy aromat i gorące masło. Mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy palcami. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajemy 1-2 łyżki mąki.


Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby się zapadło. Krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (20x30) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!







4 komentarze:

  1. lubię to, że dynia zmienia wszystkie wypieki w ich dużo bardziej jesienne wersje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dzięki niej możemy w ciekawy sposób modyfikować dobrze nam znane przepisy :-)

      Usuń
  2. Zdobiłam drożdżówkę wg przepisu. W piekarniku tak pięknie wyrosła, że byłam zachwycona, ale po upieczeniu środek ciasta sie zapadł. Co zrobiłam nie tak ?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też trochę opadła, ale minimalnie i jednakowo na całej powierzchni. Myślę, że powodem zapadnięcia środka może być zbyt krótki czas pieczenia (wówczas po przekrojeniu ciasto w środku jest wilgotne, zakalcowate, niedopieczone) lub "wadliwe" drożdże (czasami powodują przerośnięcie ciasta, które potem opada). Proponuję następnym razem ciut dłużej przytrzymać ciasto w piekarniku.

      Usuń