poniedziałek, 11 listopada 2013

Chicken tortilla soup czyli zupa z tortillą i kurczakiem


To będzie jedna z moich ulubionych zup. I choć dopiero co zjedliśmy ostatnią porcję to już chciałoby się ugotować kolejną. Jest w niej wszystko to, co lubię najbardziej - duża ilość papryki, kurczaka, pikantność i dodatek placków tortilli. Jej przygotowanie nie wymaga długiego czasu, co jest dodatkowym atutem. Jeśli lubicie zupy to jest to dla Was obowiązkowa pozycja. Jeśli nie lubicie - również. Ta zupa jest inna niż wszystkie, nie da się jej nie lubić :-)


Składniki:
  • 7 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 pojedyncze duże piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała papryczka chili*
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 - 3 placki tortilli (wrap)

*jej ilość można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i pikantności samej papryczki

Kurczaka oczyszczamy z błonek i żyłek, każdą pierś kroimy w poprzek na pół. Przygotowujemy marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z około 1 łyżeczką granulowanego czosnku, suszoną natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką w proszku. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy około 30 - 35 minut w 180 stopniach.


W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Oba warzywa wrzucamy na dużą patelnię z niewielką ilością oliwy, podsmażamy aż zmiękną.

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na 4 części, a każdą z nich w cienkie plasterki. Dorzucamy na patelnię. Dodajemy również pokrojony w plasterki czosnek, chili w plasterkach oraz odsączoną i przepłukaną fasolę. Zalewamy 1 szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. 


Upieczonego kurczaka kroimy w niezbyt małą kosteczkę.


Zawartość patelni przerzucamy do garnka, dodajemy kurczaka i pozostałą ilość bulionu. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, papryką w proszku. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy razem 7 - 10 minut.


Przed podaniem posypujemy porwanymi na kawałki plackami tortilli.


Smacznego!!


Oryginalny przepis (nieco przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi ze strony www.diethood.com



1 komentarz:

  1. Cos niesamowitego. Niezwykły smak, pikantna, czuć warzywa i smak kurczaka. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń