wtorek, 17 września 2013

Konfitura z cebuli


Cebula, choć nie kojarzy się ani z dżemem ani tym bardziej z konfiturą, okazuje się doskonałym składnikiem tego przetworu. Jest to rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, serów. Spróbowałam raz i już wiem, że będzie bardzo często gościć na moim stole, bo smak ma wyjątkowy. Polecam!


Składniki na 4 słoiczki:
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • oliwa
  • 350 g cukru
  • 1 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku

Cebulę pokroić w cienkie piórka lub w większą kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać cukier i chwilę smażyć. 


Dodać wino, ocet winny i balsamiczny, dusić do miękkości (około 40 minut, nie rozgotować!). Odparować, doprawić do smaku.


Przełożyć do wyparzonych słoików. Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz