niedziela, 29 września 2013

Crumble śliwkowo - brzoskwiniowe



Kupując na targu śliwki i brzoskwinie od razu wiedziałam, ze tym razem zrobię z nich crumble. Niezwykle tani i prosty sposób na zdrowy deser lub pożywne drugie śniadanie. Doskonały, gdy zjawią się niezapowiedziani goście, lub gdy nasi domownicy maj ochotę na szybka
 przekąskę. Polecam!


Składniki:

  • 6 dojrzałych śliwek
  • 4 - 6 brzoskwiń
  • 4 łyżki brązowego cukru

Kruszonka:
  • 150 g mąki
  •  75 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki płatków owsianych

Owoce myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie każdą połówkę kroimy jeszcze raz na pół lub na 3 części (w zależności od wielkości owocu). Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy cukrem.


Zagniatamy wszystkie składniki kruszonki. Posypujemy nią owoce.


Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.


Najlepiej podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi (wersja nie-dietetyczna) ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz