wtorek, 30 lipca 2013

Tarta truskawkowa


Kremowa tarta truskawkowa, szybka w przygotowaniu, idealna do zrobienia "na ostatnią chwilę". Bardzo świeże i lekkie ciasto, idealne na gorące, letnie dni. Co najważniejsze - bez pieczenia! Sami spróbujcie :-)


Składniki na spód:
  • 1 opakowanie ciemnych (250 g) Hitów waniliowych
  • 1 opakowanie (130 g) Hitów black&white
  • 60 g masła

Ciasteczka miksujemy w blenderze do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do formy do tarty o średnicy około 25 cm. Wyklejamy dokładnie spód i boki blaszki. Wkładamy na 30 minut do lodówki.


Składniki na kremową masę:
  • 300 g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietany 36% mocno schłodzonej

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiamy.


Truskawki miksujemy na gładki mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, a następnie żelatynę. Dokładnie mieszamy.


Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do truskawek i mieszamy. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki do stężenia. 


Smacznego!





3 komentarze:

  1. Mniam,ciasto z masa truskawkową jest wspaniałe ,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma cudny kolor i wygląda strasznie smakowicie :) !

    OdpowiedzUsuń

  3. porywam ten kawałek - pyszności :)))

    OdpowiedzUsuń