czwartek, 11 lipca 2013

Muffiny z porzeczkami



Dzisiaj w końcu obiecane muffiny z porzeczkami. Mial być dodany wcześniej  ale z przyczyn niezależnych ode mnie trochę się to odwlekło  Najważniejsze  ze zdążyłam w sezonie na porzeczki. Muffiny są bardzo smaczne, posypka z brązowego cukru sprawia, ze wierzch jest chrupiący i słodki  a porzeczki, które w trakcie pieczenia opadają na dno nadają nieco kwaśnego posmaku. Jak dla mnie pycha.


Składniki:
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru + 2 czubate łyżki
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 45 ml oleju
  • 140 g czerwonych porzeczek

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. 


W jednej misce mieszamy przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Dodajemy płatki owsiane.W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, po czym dodajemy do zawartości pierwszej miski. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy porzeczki zasypane chwile wcześniej 2 łyżkami cukru i delikatnie mieszamy.

Ciasto umieszczamy w papilotkach o 3/4 wysokości. Posypujemy brązowym cukrem. 


Pieczemy około 25-30 minut w 190 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz