piątek, 24 maja 2013

Ciasto z rabarbarem (Speedcook)

Moje pierwsze ciasto przy użyciu robota Speedcook. Muszę przyznać, że ułatwił mi on pracę nad tym ciastem na kilku etapach. Co do samego ciasta, to niestety do dietetycznych nie należy, jest tu zarówno dużo tłuszczu jak i cukru, ale coś za coś. Choć kaloryczne ciasto jest rewelacyjne. Słodycz bezy łamana jest delikatnie kwaskowym smakiem rabarbaru. Choć jest zarówno tak samo wiele zwolenników jak i przeciwników rabarbaru, to dodatek jabłek może przekona tych drugich do spróbowania ciasta. Może nawet je polubią? Sezon na rabarbar w pełni, potrwa mniej więcej do końca czerwca, więc warto skorzystać. 


Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 4 duże żółtka

Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Masło rozpuszczamy i studzimy, następnie wlewamy do mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do żółtek, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na około 45-60 minut do zamrażarki.


Dla użytkowników Speedcooka. Zakładamy plastikowe mieszadło. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w misie. Ustawiamy obroty 3, czas 3 minuty. Ubijamy. Wyjmujemy mieszadło, dodajemy mąkę i tłuszcz. Ustawiamy obroty 10C, czas 7 - 8 minut. Zawijamy w folię i do zamrażarki.


Po tym czasie ciasto dzielimy w proporcji 4/5 i 1/5. Mniejszą część wkładamy do lodówki. Większą ścieramy na tarce na dużych oczkach do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Lekko dociskamy. Pieczemy spód około 25 minut w 180 stopniach.


Rabarbar:
  • 1 kg rabarbaru
  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy. Kroimy na kawałki około 1 cm. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 20 minut, aż puści sok. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut (około 4-5). Nadmiar soku odlewamy (można rozcieńczyć z wodą i wypić - pycha!). Pozostawiamy niewielką ilość na dnie naczynia. 


Jabłka obieramy, kroimy w sporą kosteczkę i dorzucamy do rabarbaru. Mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód.


Beza:
  • 4 duże białka
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżkami cukier, miksujemy do uzyskania szklistej, gęstej i sztywnej piany.Nakładamy łyżką na rabarbar, na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.


W Speedcook'u ubijamy białka 4 minuty na obrotach 4 za pomocą mieszadła.


Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz