wtorek, 14 maja 2013

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Macie czasami ochotę na coś słodkiego, a w kuchennych szafkach i lodówce pustka? Czy da się zrobić coś z niczego? Owszem - ciasto jogurtowe! Wystarczy, że macie podstawowe produkty do wypieku ciasta i jogurt naturalny w lodówce. Do tego dowolne owoce - truskawki, maliny, jabłka. Ale jeśli pod ręką nie macie żadnych owoców ciasto również będzie pyszne. Ciasto zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, więc polecam je osobom na diecie.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 25 g rozpuszczonego masła lub oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (może być "light")

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 



Dodatkowo (w wersji z truskawkami):
  • około 400 g truskawek
  • 1 błyskawiczny kisiel truskawkowy typu "gorący kubek"


Jajka ubijamy z wymieszanym cukrem na puszystą pianę. Dodać jogurt i masło. Wymieszać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. 


Truskawki kroimy na pół. Kisiel przygotowujemy według opisu na opakowaniu (dodajemy nieco więcej wody, aby był rzadszy). Połowę truskawek mieszamy z połową kisielu.

 
Masę wykładamy na blaszkę do pieczenia (około 20x30 cm). Na wierzch wykładamy truskawki z kisielem w odstępach. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być już suchy. 


Przed podaniem ciasta dekorujemy je pozostałą ilością truskawek i kisielu. Posypujemy cukrem pudrem.


* W wersji np. z jabłkami owoce kroimy na cząstki i układamy na cieście przed pieczeniem. W opcji z malinami postępujemy podobnie jak przy truskawkach - kisiel truskawkowy zastępujemy malinowym. 




Przepis z portalu kwestiasmaku.pl

2 komentarze:

  1. Piekę, ale w te 30 minut nie wierzę. Po wspomnianym czasie był bladziutki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia może zależeć od grubości ciasta oraz od wysokości kratki ustawionej w piekarniku. Ciasto ustawione wyżej szybciej się zrumieni, jeśli bedzie bardziej płaskie a szersze też szybciej się upiecze. Niekiedy zależy to również trochę od piekarnia. Zauważyłam, że w różnych piekarnikach czas może się różnić.

      Usuń