środa, 19 grudnia 2012

Pierniczki "na szybko"


Jeśli w tym roku przysnęliście z wykonaniem pierniczków, a nadal bardzo chcecie je zrobić, ten przepis nada się wyśmienicie. Charakteryzuje się bowiem tym, że gotowe ciasteczka nie muszą długich dni leżeć, aby zmiękły i już tego samego dnia nadają się świetnie do jedzenia. Część przepisów jest taka, że pierniczki miękkie są tylko na ciepło, następnie robią się twarde i nadają się ponownie do jedzenia dopiero po kilku, kilkunastu dniach. Te natomiast możecie upiec w Wigilię rano bez obawy o zdrowie Waszych gości. Są nieco delikatniejsze w smaku niż podane poprzednio, co bardziej przypadnie do gustu osobom wolącym mniej korzenne aromaty. Nazwa "szybkie" wiąże się nie tylko z tym, że można je szybko jeść, ale również z tym, że robi się je błyskawicznie szybko. Polecam!


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zarabiamy na ciasto. Ciasto może być dość klejące, ale nie należy dodawać mąki, jedynie posypać nią ręce, aby udało się je w miarę gładko wyrobić.


Blat posypujemy dużą ilością mąki. Obtaczamy w niej również wałek, aby nie kleił się do ciasta. Wałkujemy na około 4 mm grubości. Wycinamy ulubione kształty. Układamy na blaszce w niewielkich odległościach od siebie. 


Pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach. Studzić na kratce. 




2 komentarze:

  1. Pierniczki to moja miłość, a Twoje wyglądają ślicznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba je wypróbuje bo na jutro mam upiec jakieś ciasteczka do szkoły,a sama jeszcze nie wiem co:)

    OdpowiedzUsuń