środa, 12 września 2012

Jabłecznik z bezą

Kolejny pyszny jabłkowy przepis. Tym razem coś dla miłośników bezy, której słodycz wyrównuje kwaśny niekiedy smak jabłek. Jego zaletą jest fakt, że nie jest trudne ani pracochłonne. Idealne do filiżanki kawy lub herbaty, szczególnie na zbliżające się długie jesienne wieczory, kiedy przypomni nam smak i zapach lata. Polecam!


Składniki na kruche ciasto*:
  • 20 dkg tłuszczu
  • 4 żółtka
  • 10 łyżek mąki
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 białka

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę, po czym wkładamy na około 1 godzinę do zamrażalnika. 


Jabłka obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika również ścieramy je na grubych oczkach nad tortownicą. Na to układamy jabłka (jeśli są bardzo soczyste i puściły dużo soku można go trochę odcisnąć).


Ubijamy białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli), na końcu, cały czas ubijając, wsypujemy powoli cukier. Powstałą pianę nakładamy na jabłka.Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.


Smacznego!


* na tortownicę o średnicy 26 cm



3 komentarze:

  1. Cudowne połączenie jabłek i bezy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pycha, mój mąż średnio lubi jabłecznik, ale ten mu wyjąkowo smakował.

    OdpowiedzUsuń